Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Για ένα φίλο που έφυγε ...καλό ταξίδι Φάκτορα !

Και μην γκρινιάζεις τώρα πάλι για τον τίτλο...

Έφυγε ο τελευταίος των ρεπόρτερ...
Άντε, καλό ταξίδι Φάκτορα, και φαντάζομαι από εκεί πάνω να μας στέλνεις πολλά αποκαλυπτικά ρεπορτάζ! .....

«Να μου υποσχεθείς ότι δεν πρόκειται να αλλάξεις ποτέ το Αntinews», ήταν τα τελευταία λόγια του πατέρα μου. Πάντα κέρδιζε όλες τις μάχες από το μετερίζι της μάχιμης δημοσιογραφίας, αλλά δυστυχώς δεν κέρδισε τη βασικότερη. Αυτή της ζωής. Ο αγαπημένος μας Φάκτορας δεν είναι πλέον μαζί μας. Προδόθηκε από την επάρατο. Έφυγε σαν παλικάρι, αργά χθες το βράδυ μετά από δυο χρόνια σκληρής μάχης.
Για όσους τον ήξεραν καλά, ακούγεται απίστευτο, αλλά ο άνθρωπος που με τις αποκαλύψεις και την αρθρογραφία του, τόσο από το Αntinews όσο και από μεγάλες εφημερίδες, άλλαξε την ιστορία της Μεταπολιτευτικής Ελλάδας, να μην μπορεί να ξεγελάσει τον ... θάνατο και να τον νικήσει.
Οι παλαιότεροι θα τον θυμούνται από τις αποκαλύψεις του σκανδάλου Κοσκωτά. Ξεχνάει μήπως κανείς εκείνο το πρωτοφανές και θαρραλέο -για την περίοδο της παντοδυναμίας του Μεταπολιτευτικού «συστήματος» της διαπλοκής- πρωτοσέλιδο στο περιοδικό «Αντί», το «Κυβέρνηση απατεώνων»; Ο Βασίλης Ζήσης μαζί με τον Χρήστο Παπουτσάκη, και το περίφημο σκίτσο – αφίσα του υπέροχου σκιτσογράφου, Δημήτρη Χαντζόπουλου, ήταν που έφτιαξαν το εξώφυλλο, το οποίο έκανε πάταγο σε όλη τη χώρα, αναπαρήχθη από το σύνολο του Τύπου και των υπολοίπων ΜΜΕ και οδήγησε τον Παπανδρέου και την κυβέρνησή του σε κατάρρευση. Τότε ήταν που τα κατεστημένα Media, τα οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή προσποιούνταν ότι δεν ήξεραν τίποτα για τον φόνο, «ανακάλυψαν» αίφνης το σκάνδαλο Κοσκωτά. Όπως το ίδιο και τα κόμματα, τα οποία θέλησαν να χειραγωγήσουν την αποκάλυψη προς όφελός τους, προς άγραν ψήφων, με στόχο τον προσπορισμό της κυβερνητικής εξουσίας.
Λίγο πριν, επίσης στο «Αντί», ο Βασίλης είχε αποκαλύψει το έτερο μεγάλο σκάνδαλο, αυτή τη φορά το εξοπλιστικό σκάνδαλο της «αγοράς του αιώνα». Από τότε άρχισε να μπαίνει στο μάτι της διαπλοκής και των εμπόρων όπλων, και κατ’ επέκταση στο στόχαστρό τους. Στη συνέχεια, ήταν ο πρώτος που, χάρις στην έρευνά του στη Γερμανία, λίγο μετά την πτώση του τείχους, κατάφερε να βρει και να εξασφαλίσει τα «αρχεία της Στάζι». Μια συγκλονιστική υπόθεση που έως σήμερα έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία. Διότι μέσα από αυτά, δεν αποκαλύφθηκαν μόνον οι σχέσεις κάποιων κύκλων της τρομοκρατίας με τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά και πολιτικο-οικονομικές διαπλοκές, με πρόσωπα τα οποία εμπλέκονταν σε οικονομικά σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν μόλις τα τελευταία χρόνια. Είναι ακριβώς εκείνα τα πρόσωπα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικοδόμηση, στήριξη και αναπαραγωγή του «συστήματος» της Μεταπολιτευτικής πολιτικο-οικονομικής διαπλοκής. Εκείνο δηλαδή, που οδήγησε τη χώρα μας στη χρεωκοπία, την κρίση, τα μνημόνια και την εξαθλίωση του Έλληνα. Πολλοί τον κατηγόρησαν για χαλκευμένα «αρχεία». Δυστυχώς, η ζωή η ίδια τους διέψευσε πανηγυρικά.
Εξαιτίας των αποκαλύψεών του, αυτό το «σύστημα» επεδίωξε να βάλει τον Βασίλη στον «πάγο». Οι περισσότεροι το αγνοούν, αλλά στη δεκαετία του 1990, στην περίοδο της παντοδυναμίας αυτού του «καθεστώτος» διαπλοκής, για αρκετά χρόνια δεν του έδινε κανείς δουλειά. Τον κρατούσαν, έτσι, μακριά από τον μεγάλο του «έρωτα», τη δημοσιογραφία. Τα ίδια και τη δεκαετία του 2000.
Επειδή, όμως, έχει ο καιρός γυρίσματα, τα τελευταία χρόνια επανέκαμψε δριμύτερος. Ξεκίνησε από το μηδέν. Με δυο – τρία «φιλαράκια», αρχικά, έφτιαξε το Antinews. Ψυχή και μυαλό, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, στο ρεπορτάζ και αμέσως μετά στο κομπιούτερ. Το «σύστημα» τον ξαναβρήκε μπροστά του, και απέκτησε έτσι έναν σοβαρό μπελά, μια σπαζοκεφαλιά. Ο Βασίλης ήταν και πάλι μάχιμος, με ένα δικό του μετερίζι αυτή τη φορά για να τους απαντάει.
Πολλοί από εσάς τον γνωρίσατε από την μαχητική αρθρογραφία του μέσω του Antinews και τους αγώνες του για μια καλύτερη Ελλάδα. Άντε, καλό ταξίδι Φάκτορα, και φαντάζομαι από εκεί πάνω να μας στέλνεις πολλά αποκαλυπτικά ρεπορτάζ!
Π.Β.Ζ

1 σχόλιο:

António Je. Batalha είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.